253 poškodovanih in 5 mrtvih vsako leto je direktna posledica mrtvega kota pri avtomobilih!

Kaj je mrtvi kot?
Če ste voznik avtomobila, se vam je že vsaj enkrat zgodilo, da:

  • ste zavijali desno in se je od nikoder znašel kolesar, ki ste ga skoraj povozili;
  • ste hoteli zaviti na prehitevalni pas in se skoraj zaleteli v avtomobil, ki ga sploh niste videli;
  • ste se vključevali na avtocesto in se obračali po avtomobilu, saj nikakor niste mogli videti, ali je varno, da se vključite;

Zgornje situacije so le najbolj pogoste posledice mrtvega kota. Voznik pri pogledu nazaj ob uporabi standardnih ogledal nima pregleda nad določenim delom ozadja (slika desno to lepo prikazuje). Večina voznikov se problema mrtvega kota zaveda, a na žalost ne poskrbi za preventivo in tvega.

Mrtvi kot Vam zakriva 40% vidnega polja


Kako resen je problem mrtvega kota, je pokazala Belgijska raziskava, v kateri so ugotovili, da tovornjaki v Evropski Uniji vsako leto povzročijo približno 48.000 prometnih nesreč
(katerim večinoma botruje mrtvi kot) pri zavijanju v desno. V teh nesrečah umre približno 500 ljudi. Na osnovi te raziskave so dosegli, da je v EU predpisano dodatno ogledalo za mrtve kote pri tovornjakih. Vsi, ki so izdelani po letu 2004, pa morajo imeti ogledalo že vgrajeno. Teh predpisov za avtomobile (še) ni. Je pa smotrno, tako za vas, kot za soudeležence v prometu, da ta problem rešite, saj bo vožnja z avtomobilom bolj varna.

 

Torej, kaj lahko storite Vi za večjo varnost na cesti?

Vozite bolj varno s konveksnimi ogledali XSafe, ki Vam nudijo pogled v mrtvi kot Vašega vozilaZ varnimi zrcali XSafe boste videli bolje in več.Ogledala XSafe so prava inovacija na področju reševanja problema mrtvega kota. Ogledalo se nalepi na notranjo stran vetrobranskega stekla, saj tako nudi precej boljši pogled v mrtvi kot vašega vozila, kot klasično, ki se lepi na obstoječe zrcalo. Taka zrcala namreč tudi ne izpolnjujejo zahteve Odredbe o homologiranju osebnih vozil glede na njihovo notranjo opremo.

Ogledala XSafe pa so dobila potrdilo o skladnosti Ministrstva za promet RS! Ogledalo XSafe nameščeno v notranjosti vozila nudi popoln pregled v mrtvi kot tudi pri odprtih vratih vozila. Sedaj se lahko pred izstopom iz vozila prepričate, da ni nevarnosti in lahko varno izstopite.

Izdelana so v Sloveniji ter izredno kvalitetna. Ni težav z luščenjem odbojnega stekla, kot je pri nekaterih poceni "rešitvah" iz Kitajske, ali z odpadanjem ogledala z vetrobranskega stekla, ker je zunaj izredno vroče. Izdelek je šel skozi serijo testiranj, da je prišel do te stopnje, kjer je danes. Za primer – preskusili smo 4 nalepke, preden smo prišli do takšne, ki dobro drži tudi v izredni vročini.

Ogledalo je sestavljeno iz več zglobov in tako izredno prilagodljivo za vse vrste avtomobilov, kombijev, tovornjakov in delovnih strojev. Namestite ga lahko na levo in desno stran armaturne plošče. Z dvema ogledaloma boste veliko lažje parkirali, menjavali vozne pasove in se vključevali ali izvozili iz krožišča. Obenem ste lahko brez skrbi, da se okoli avta ne smuka hišni ljubljenček ali celo otrok.


Imejte vedno nadzor nad dogajanjem na zadnjih sedežih!

Vas zanima, kaj delajo vaši otroci na zadnjih sedežih?

Ogledalo je primerno tudi za nadzor otrok ali drugih sopotnikov na zadnjih sedežih. Enostavno ga nalepimo poleg sredinskega vzvratnega ogledala ter si tako zagotovimo popoln pregled nad dogajanjem na zadnjih sedežih. Starši in taksisti so z njimi zelo zadovoljni!

 

Prednosti ogledal XSafe so ugotovili tudi profesionalni vozniki ter policija

Izredno koristnost dodatnih ogledal XSafe so ugotovili mnogi profesionalni vozniki, avtoprevozniki, upravljalci delovnih strojev in seveda tudi običajni vozniki.

Komandir policijske postaje Kranj

Menimo, da je ogledalo, tako za namestitev v motorna vozila kakor tudi za kolesa, dobrodošel in koristen pripomoček za vse udeležence v cestnem prometu, saj vsem uporabnikom pripomore k varnejši udeležbi v cestnem prometu. -

 

Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Republike Slovenije

spv Mnenja smo, da je lahko tako ogledalo koristno predvsem v vozilih, ki nimajo stranskih (bočnih) stekel - kombinirana vozila, dostavniki, pick up ipd. in pri voznikih, ki teže obrnejo glavo zaradi pogleda nazaj, predvsem pri vključevanju na avtocesto s pospeševalnega pasu ali pri menjavi pasu vožnje na večpasovnicah, kjer lahko pride do tega, da se zadaj vozeče vozilo skrije v mrtvi kot.

Vsa pričevanja in mnenja so resnična in po potrebi preverljiva na sedežu podjetja. Več priporočil ...

 

Z ogledali XSafe boste:
  • imeli zaradi inovativne namestitve v notranjosti vašega vozila širok pogled v mrtvi kot,
  • lažje menjali vozne pasove in se vključevali v krožišča,
  • bili brez skrbi tudi pozimi, saj se ne rosijo,
  • imeli popoln pregled ozadja tudi pri odprtih vratih vozila,
  • lažje parkirali,
  • jih enostavno namestili.

 

 

XSafe zrcalo za avto
14,95€
Komplet 2 zrcal XSafe za avto + brezplačna poštnina!
25,95€

 

Naredite nekaj za Vašo varnost na cesti še danes!

Ogledala XSafe prinašajo izredno korist vsem voznikom. Vozili boste varneje in mirneje ter se verjetno celo izognili kakšni nesreči.

Različne uporabe ogledala (desno ogledalo, v kombiju, za nadzor otrok zadaj):

Razlaga trditve z naslova strani Statistika iz Nizozemske in Belgije prikazuje, da je 1,25% smrtnih nesreč, ki jih povzročijo tovornjaki ob zavijanju v desno. Menimo, da je mogoče postaviti hipotezo, da je število nesreč vseh udeležencev v prometu zaradi neupoštevanja prednosti, pogojeno z nepreglednostjo mrtvega kota vsaj trikrat večja kot ga povzročajo samo tovornjaki pri zavijanju v desno. V letu 2009 je bilo, na podlagi statistike Policije, v Sloveniji 154 prometnih nesreč s smrtnim izidom, 8437 prometnih nesreč s telesno poškodovanimi (1035 hudo poškodovanih) in 12013 prometnih nesreč z materialno škodo. Če je nepreglednost kota vzrok za okoli 3% vseh nesreč, to pomeni okoli 5 mrtvih, 253 telesno poškodovanih (31 hudo telesno poškodovanih) in 360 nesreč z materialno škodo.

Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu